”Digitaliseringen har gått för långt” – slut på digitala nationella prov i lågstadiet, digitaliseringsplan rivs upp

  4 juni 2023, kl 18.18

  Regeringen river upp Skolverkets digitaliseringsplan, och stoppar införandet av digitala nationella prov i lågstadiet. ”Digitaliseringen har gått för långt”, säger skolminister Lotta Edholm till SVT Nyheter. ”Har man ett digitalt nationellt prov i årskurs tre riskerar vi att barn inte läser i böcker, och inte lär sig att skriva för hand. Man forcerar digitaliseringen.”

  ”Vi påskyndar den läskris vi har i Sverige i dag, där väldigt många barn läser alldeles för dåligt. För att man ska kunna göra det digitala provet är man ju tvungen att kunna skriva digitalt”, fortsätter skolministern. ”Vi vill inte forcera utvecklingen där små barn väldigt tidigt får använda sig av skärmar, istället för att skriva för hand.”

  2017 beslutade den dåvarande regeringen att digitalisera de nationella proven. Det skulle vara enklare för skolor att administrera proven, samt bidra till en mer likvärdig bedömning av elevernas kunskaper genom central rättning. Tanken var att övergången skulle ske successivt, med start 2024.

  Samtidigt sätts inga betyg i årskurs tre. Det är framför allt i de äldre årskurserna man kopplar nationella prov till betygssättningen, enligt Edholm.

   

   

  Fler notiser