I maj tog AI över 3 900 jobb i USA – första gången som AI får skulden för att anställda får sparken, enligt ny rapport

  3 juni 2023, kl 14.45

  Mer än 80 000 personer fick under maj gå från sitt jobb i USA, enligt analysföretaget Challenger, Gray & Christmas. De nämnde marknads- och ekonomiska förhållanden, samt fusioner och förvärv som nyckelfaktorer. Men 3 900 av dessa arbetstillfällen gick förlorade på grund av AI, enligt företaget.

  En talesperson för analysföretaget sa till tidningen Insider att det var första gången någonsin som AI listades som en av de bidragande faktorerna bakom uppsägningar.

  De snabba framstegen inom AI, och den rasande hastigheten med vilken ingenjörer utvecklat lösningar som ChatGPT, väcker farhågor om att AI skulle kunna göra människor i kunskapsbaserade industrier föråldrade, meddelar New York Post. Tidigare i år publicerade Goldman Sachs en rapport som förutspådde att AI-drivna bots kan påverka så många som 300 miljoner jobb världen över.

  Investeringsjätten varnar vidare för att AI skulle kunna skapa ”betydande störningar” på arbetsmarknaden, och säger att två tredjedelar av jobben i USA och Europa till viss del skulle kunna automatiseras. I de mest påverkade yrkena i USA kan upp till hälften av alla anställda helt ersättas av AI, enligt rapporten.

   

   

  Fler notiser