Vad har hänt ett år efter nya lagen om hedersförtryck? Ingenting – flera utredningar har inletts, men inte ett enda åtal

    2 juni 2023, kl 15.03

    Lagen om hedersförtryck som trädde i kraft 1 juni 2022 är inte tänkt att hantera de grövsta brotten (mord, grov misshandel, kvinnlig könsstympning eller våldtäkt). Den ska användas mot den kontroll och de begränsningar i vardagen som personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck utsätts för. Efter ett år har lagen inte lett till ett enda åtal.

    ”Lite besviken är jag såklart. Jag hade hoppats på att det skulle ha funnits något åtal i vart fall, efter så lång tid som ett år”, säger Jessica Wenna, åklagare specialiserad på hedersbrott, till SVT Nyheter. ”Det är väldigt svårt och komplext att visa att en gärning har begåtts med ett hedersmotiv.”

    Enligt Wenna pågår just nu ett tiotal utredningar om hedersförtryck runt om i Sverige, samtidigt som polisens arbete får kritik. Brist på kompetens i hedersfrågor leder till att brotten inte upptäcks, menar bland andra Regionalt stödcentrum heder, Göteborg. ”Jag håller med”, avslutar Wenna. ”Vi behöver öka kompetensen hos åklagare, polisen och socialtjänsten.”

    Exempel på hedersförtryck är att barn inte får besöka fritidsgårdar, biografer eller caféer, inte delta i all undervisning i skolan eller att tvingas klä sig på ett visst sätt.

     

     

    Fler notiser