Tumultartat i rättssalen när fyra tyska vänsterextremister fälls för en rad våldsamma attacker mot påstådda nynazister

  2 juni 2023, kl 08.20

  Den 28-åriga vänsterextremisten Lina E. har i en tysk domstol befunnits skyldig till att ha lett en rad våldsamma attacker mot påstådda nynazister, enligt Deutsche Welle. Hon dömdes till fängelse i fem år och tre månader, de tre manliga medåtalade dömdes till tre års fängelse.

  Den omfattande rättegången har väckt kontroverser och rädsla för extremism driven av vänsterideologi. De åtalade möttes på onsdagen med en enorm applåd, flera av dem vinkade och log till vänner och släktingar i rättssalen. När Lina E. själv togs in blev applåderna ännu högre och längre, och i stort sett alla som följde rättegången, förutom journalisterna, stod upp.

  När bakgrunden till domen lästes upp började publiken skandera vänsterorienterade stödbudskap. När domaren uppmanade alla till tystnad ropade någon genast: ”Ni är fascistvänner!” Andra ropade: ”Jävla klassrättvisa!”

  Däremot jublade besökarna när domen lästes upp. Lina E. går fri tills den fällande domen fastställts, och får återvända hem tills möjligheterna till överklaganden är uttömda. Hon och hennes tre medåtalade genomförde en serie brutala attacker mot påstådda nynazister 2018–2020. De hade enligt åklagaren tränat på att utföra attackerna.

   

   

  Fler notiser