Irland inför världens första policy för hälsomärkning av alkohol – etiketter varnar för kalorier och risken för cancer

  1 juni 2023, kl 08.48

  Irlands hälsominister, Stephen Donnelly, har undertecknat en lag som kräver hälsomärkning av alkoholhaltiga drycker, meddelar The Guardian. Det ska uppmärksamma människor på kaloriinnehåll, antal gram alkohol, riskerna för cancer och leversjukdomar samt farorna med att dricka under graviditeten.

  ”Med den informationen kan vi fatta ett välgrundat beslut om vår alkoholkonsumtion. Förpackningar av andra mat- och dryckesprodukter innehåller redan hälsoinformation, och i förekommande fall hälsovarningar. Denna lag bringar alkoholprodukter i linje med det”, enligt Donnelly.

  Donnelly sa i ett uttalande att han ser fram emot att andra länder följer exemplet, något som oroar bland annat Italiens vinproducenter. Lagen träder i kraft 22 maj 2026, trots protester från Italien, Spanien och sex andra EU-medlemsländer. EU-kommissionen har inte protesterat mot Irlands plan.

  Alkoholkonsumtionen i Irland toppade 2001; en genomsnittlig person drack då 14,3 liter ren alkohol/år. Det har nu sjunkit till 10,2 liter. Enligt Folkhälsomyndigheten var 2021 alkoholkonsumtionen i Sverige 8,6 liter ren alkohol per person. Frankrike landar på 12,2 liter, Tyskland 12,8 liter och Spanien 12,6 liter, enligt WHO.

   

   

  Fler notiser