Deltar i en palestinsk konferens – den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal el-Haj straffas med årslång time out

  1 juni 2023, kl 11.14

  Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) deltog i den Europeiska palestinska konferensen i Malmö i helgen, trots partiets avrådan, meddelar SVT Nyheter. Utrikesminister Tobias Billström kallar hans agerande ”mycket allvarligt”, efter att ha fångats på bild med en ledare från terrorstämplade Hamas. El-Haj har nu tagit en årslång time out från sin plats i Sveriges riksdag.

  ”Vi har haft samtal, och det är viktigt att ha en dialog med ledamöterna. Partiet ville inte att vi skulle medverka, och han valde ändå att delta”, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren till Sveriges Radio. El-Haj skrev tidigare på Facebook att han deltog som svensk-palestinier, inte socialdemokrat, och att han därför levde upp till partiets avrådan. Efter konferensen skrev han att det ”var en enda stor folkfest.”

  ”Nu kommer Jamal ha en time out i sitt uppdrag som suppleant i utrikesutskottet åtminstone året ut, och sedan får vi se”, avslutar Hallengren.

  Till en början skulle Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet närvara i konferensen. De drog sig ur när det uppdagats att konferensens ordförande, Amin Abu Rashid, pekats ut som ledare för Hamas.

   

   

  Fler notiser