Blir Charles Manson-följare villkorligt frigiven efter 54 år i fängelse? Leslie Van Houten var 19 år när morden skedde

  1 juni 2023, kl 09.50

  Hippiekultledaren Charles Mansons mord fortsätter att uppmärksammas, mer än 50 år efter slaktmorden på Sharon Tate och andra personer. Han hade tre unga kvinnor som lärjungar, och nu kan en av dem, Leslie Van Houten, komma att bli frigiven, meddelar The Guardian.

  Van Houten var 19 år gammal när hon hjälpte Manson och andra sektmedlemmar att döda en butiksägare och hans fru 1969. Kvällen innan hade Sharon Tate och hennes sällskap mördats i Beverly Hills, men Van Houten var inte delaktig i det mordet.

  Hon har flera gånger försökt bli frisläppt, men nekats. En appellationsdomstol i Kalifornien sa på tisdagen att hon borde bli villkorligt frigiven, efter 54 år i fängelse. Van Houten, nu 73 år, har rekommenderats för villkorlig frigivning fem gånger sedan 2016, men alla rekommendationer har hittills avvisats av delstatens guvernör.

  Om appellationsdomstolen beslutar om frigivning, så kan delstatens åklagare be Kaliforniens Högsta domstol att stoppa hennes frisläppande för att granska domstolsbeslutet, en process som skulle ta flera år. ”De borde kunna släppa ut henne under den processen”, säger Van Houtens advokat.

   

   

  Fler notiser