Vrede bland brittiska feminister – transsexuell löpare behåller rekord trots fängelsestraff för mordförsök på funktionär

  31 maj 2023, kl 14.15

  Den transsexuella Lauren Jeska, 41 år, fängslades 2017 efter ett mordförsök på en funktionär på friidrottsförbundet UK Athletics. Jeskas behörighet att tävla som kvinna ifrågasattes, och de tidigare tävlingsvinsterna skulle inte längre gälla efter för höga nivåer av testosteron. Ytterligare två personer på kansliet skadades i den våldsamma knivattacken, och Jeska dömdes till 18 års fängelse.

  Det kunde ha stannat där, men Jeskas rekord i Parkrun, ett fem kilometer långt lopp som går av stapeln varje lördagsmorgon i 22 länder, finns kvar på den lokala arrangörens webbplats. Det gäller loppet i Aberystwyth, i västra Wales, och nu kräver vredgade feministiska aktivister att Jeska ska fråntas titeln.

  ”Jag saknar ord för att en man stjäl det som borde vara ett rekord för kvinnor” säger Heather Binning, grundare av Women’s Rights Network, till The Telegraph. ”Det är ett rekord som ingen kvinna kommer att slå.” Binning tillägger att Jeska sitter i ett fängelse för kvinnor ”trots politikers ord om att våldsbejakande manliga lagöverträdare inte ska finnas i kvinnoanstalter.”

  Parkrun tillåter löpare att själv identifiera sitt kön som ”man”, ”kvinna”, ”icke-binär” eller ”föredrar att inte säga”.

   

   

  Fler notiser