Ursprungsbefolkning i Venezuela går till attack mot militärkommando med pil och båge – vedergällning för tidigare beslag

  31 maj 2023, kl 12.30

  En militäranläggning i Amazonas djungel i södra Venezuela attackerades i fredags av en ursprungsbefolkning, beväpnade med pil och båge, meddelar den brasilianska tidningen O Globo. Det finns inga uppgifter om personskador efter attacken.

  Attacken med traditionella vapen ses som vedergällning för att de väpnade styrkorna konfiskerade förbjudna varor avsedda att användas i illegal gruvdrift, skrev general Domingo Hernandez Larez på Twitter, något AFP uppmärksammade. Godset skickades till illegala gruvläger i Amazonas, på gränsen till Colombia och Brasilien.

  Fem ton mat och olika förnödenheter beslagtogs av de väpnade styrkorna under de föregående dagarna, under militära operationer mot icke tillåten gruvdrift, enligt Larez. Fem personer har gripits efter att ha skadat nationalparken Yapacana. Ytterligare militär sätts in i området för att gripa de som ägnar sig åt förbjuden gruvdrift.

  Grupper av illegala guldgrävare sprider sig i södra Venezuela, i delstaterna Bolívar och Amazonas, rika på guld och andra mineraler. Förnödenheter lastas av från smuggelfartyg på Orinocofloden, som korsar landet. Därefter förs mat och utrustning in i djungeln.

   

   

  Fler notiser