Kinas ChatGPT-rival förbjuder användare att fråga om Xi Jinping gillar Nalle Puh, inte heller får man fråga om covid

  31 maj 2023, kl 13.05

  Kina har en helt egen AI som kallas Ernie Bot, och som lanserades i mars av ett teknikföretag i Peking. Men Ernie gillar inte riktigt alla frågor, det var tydligt när en reporter på CNBC frågade ”Hur är förhållandet mellan Xi Jinping och Nalle Puh?” Hon fick inget svar.

  Xi har förbjudit alla omnämnanden av den tecknade björnen i kinesiska sociala medier sedan 2017, efter att han upprörts över att liknas vid den något knubbiga Nalle Puh.

  Reportern frågar också på engelska om varifrån covid-viruset härstammar, och får till svar att ”Ursprunget till det nya coronaviruset är fortfarande ett ämne för vetenskaplig forskning.” Inget nämndes om att viruset tros komma från Kina, eller att det kan ha skapats och läckt från ett labb i Wuhan. När reportern ställde samma fråga på kinesiska var Ernie tyst, och ville byta ämne. Efter ett tag inaktiverades journalistens konto.

  Ernies selektiva svar väckte frågor om hur man reglerar AI-drivna chattar, och amerikanska lagstiftare börjar i allt högre grad granska AI-tekniker, som den synnerligen populära ChatGPT, meddelar New York Post. JPMorgan Chase, Verizon, Apple och Amazon har förbjudit anställda att använda externa chatbotar.

   

   

  Fler notiser