Japans premiärminister sparkar sin son – bilder på ”olämplig” privat fest i premiärministerns tjänstebostad dyker upp

  31 maj 2023, kl 10.40

  Den äldste sonen till Fumio Kishida, Japans premiärminister, avgår från sin post som politisk sekreterare, meddelar The Guardian. Det sker efter offentliga protester då sonen festat litet för spektakulärt i premiärministerns officiella bostad, med sina kollegor.

  Veckotidningen Shūkan Bunshun publicerade bilder på sonen Shotaro och ett tiotal släktingar som poserade, eller låg, på den symboliskt viktiga röda mattan i en trappa i bostaden. De imiterade ett gruppfoto av en nyutnämnd ministär; Shotaro står i mitten, en position reserverad för premiärministern. Andra bilder tagna på bōnenkai-festen (arbetskamrater som firar slutet av året) den 30 december 2022 visade gäster som stod vid ett podium, som om de höll en presskonferens.

  Shotaro Kishidas avgång är en motgång för sin far, vars popularitet sköt i höjden efter G7-toppmötet i Hiroshima, samt efter ett mordförsök i april. Premiärminister Kishida erkände att han kort hälsat gästerna välkomna, men inte stannat på middagsbjudningen.

  Shotaro har tidigare kritiserats för att använda ambassadbilar för privata sightseeingresor i Storbritannien och Paris, och för att ha shoppat souvenirer till regeringsmedlemmar på ett lyxvaruhus i London.

   

   

  Fler notiser