1 000 tyska poliser griper sju personer i stor IS-razzia – samlar in pengar för att finansiera IS verksamhet i Syrien

  31 maj 2023, kl 15.55

  I en storskalig razzia gjorde fler än 1 000 tyska poliser husrannsakningar i tio delstater under onsdagsmorgonen, meddelar den tyska nyhetsbyrån RND. Sju misstänkta IS-supportrar greps, tre män och fyra kvinnor, misstänkta för att ha samlat in pengar till IS terrorverksamhet i Syrien.

  Enligt den federala åklagaren i Karlsruhe rör det sig om personer från Tyskland, Marocko, Kosovo och Turkiet. ”Genom att samla in donationer och skicka dem till IS hade de en central roll i finansieringsnätverket.” Utredarna anklagar också andra misstänkta för att ha överfört pengar till IS.

  Sedan 2020 har främst två IS-anhängare vädjat om pengar till IS-terrorister i Syrien via Telegram, enligt den federala åklagaren. ”Finansiella mellanhänder samlade in pengar, skapade och tillgängliggjorde konton eller digitala donationsfonder.” Pengarna överfördes sedan till IS-medlemmar på plats i Syrien, eller till utsedda mellanhänder. Totalt ska det handla om drygt 700 000 kronor.

  Pengarna användes för att förbättra situationen för de IS-terrorister som är fängslade i de syriska lägren al-Hol och Roj. I vissa fall användes medlen för att fångarna skulle kunna fly, eller smugglas ut ur lägren.

   

   

  Fler notiser