Stora sosse-förluster i landets lokala och regionala val tvingar premiärminister Sánchez att utlysa nyval i Spanien

  30 maj 2023, kl 10.15

  Spaniens premiärminister Pedro Sánchez utlyser nyval. Den socialdemokratiske politikern tog beslutet efter att hans konkurrenter till höger firade stora framgångar i regional- och lokalvalen i landet.

  Regeringen styr nu landet tillsammans med vänsterpartiet Podemos. Konservativa partiet Partido Popular såg gårdagens val som en slags omröstning om regeringen. Man firade stora triumfer, skriver The Guardian.

  Bland annat fick man absolut majoritet i regionen Madrid, och tog över styret från socialdemokraterna i Aragonien, Valencia och Balearerna.

  Partido Popular kommer dock behöva samarbeta med nationalistpartiet Vox på många platser där man inte lyckades säkra egen majoritet.

  Sánchez har nu meddelat kung Felipe om sitt beslut att upplösa parlamentet och utlysa nyval. En anledning är just att många regioner nu får nya styren, styrda av högeroppositionen. Detta har ”fört fram ett budskap”, menar han, som kräver ett agerande även på regeringsnivå.

  “Vi behöver ett klargörande för vad det spanska folket vill ha”, sade han.

   

   

  Fler notiser