Myndigheterna på den spanska ögruppen Balearerna vill prata med Ryanair, som vill ha 490 kronor för kakor i handbagaget

  30 maj 2023, kl 11.55

  Ett bråk utbröt efter att två av Ryanairs passagerare på Palma de Mallorcas flygplats tänkte ta med sig var sin ensaïmada, ett sött bakverk som finns i varje bageri på ön, i sitt handbagage. Flygbolaget krävde då ytterligare 490 kronor för var och en om de ville ta med sig bakverken ombord, och hävdade att de överskred viktgränsen för kabinbagaget. Passagerarna valde att göra sig av med dem, istället för att betala extra.

  Styret på Balearerna och den lokala konditoriföreningen vill nu ha ett brådskande kvartssamtal med Ryanair, meddelar The Guardian. Iago Negueruela, Balearernas turistminister, sa att han kallade till mötet ”för att försvara lokala produkter och undvika all form av diskriminering”. Han hoppas att mötet ska hållas denna vecka, och att frågan snart ska vara löst.

  Pep Magraner, ordförande för Balearernas konditorförening, påpekade att passagerare kan ta ombord ensaïmadas köpta i flygplatsens taxfreebutik, och att detta diskriminerar andra leverantörer. ”Alla andra flygbolag tillåter passagerare att ta två ensaïmadas ombord”, sa Magraner. ”Det är bara ett problem med Ryanair.”

  Ensaïmada är en spiralformad bakelse gjord av mjöl, socker, ägg, vatten och ister.

   

   

  Fler notiser