Identifierar du dig som en AI? Ledsen, men då får du inte gifta dig i Svenska kyrkan – ”Vi håller oss till människor”

  30 maj 2023, kl 13.37

  AI petar kanske snart bort oss människor, eller inte, men i kyrkan är AI inte välkommen, åtminstone inte som medlem, meddelar SVT Nyheter. ”Jag tänker att vi håller oss till människor som medlemmar i Svenska kyrkan”, säger Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.

  Svenska kyrkan är engagerade i frågan om AI, och bevakar ämnet. Men samtidigt som man delar oron kring vad en AI kan användas till ser kyrkan också många fördelar. ”Det finns fantastiska möjligheter med det. Vi kan energioptimera saker, och den kan hantera fantastiska mängder data. Men det finns också risker”, fortsätter Rappman.

  Nu efterlyser hon politiker som sätter sig in djupare i AI-frågan, och tar ett större ansvar. Att utvecklingen skulle stanna av ser hon inte som ett alternativ. ”Människan är en nyfiken varelse, hon försöker ta sig både till månen och Mars. Men det behöver göras en reflektion, vi behöver politiker som kan mer, och därmed kan ta ansvar.”

  Men det kommer inte att bli vare sig bröllop eller dop om en maskin blir självmedveten, får känslor och lär sig att tänka som en människa. På frågan om en AI ska få gifta sig i kyrkan är aktuellt, svarar Rappmann ”Nej, det är det inte.”

   

   

  Fler notiser