Enkelt sätt att höja lönen – köp falskt utbildningsintyg för undersköterska, vårdbiträde eller socialpedagog på Snapchat

  30 maj 2023, kl 09.05

  Under 2022 har ett 60-tal anmälningar om falska utbildningsintyg som sålts via sociala medier kommit in till polisen, meddelar SVT Nyheter. Intygen marknadsförs helt öppet på Snapchat, bland annat för undersköterskor, vårdbiträden och socialpedagoger – yrken som kräver en flera år lång utbildning.

  Enligt säljaren som SVT Nyheter tagit kontakt utfärdas intyget med vattenstämpel från en numera nedlagd skola, för att försvåra eventuella kontroller. ”Det här är organiserad försäljning, man livnär sig på den här typen av verksamhet så det kommer att fortsätta”, säger Charlotta Mauritzon vid polisens Nationella bedrägericenter.

  Mauritzon säger vidare att det finns ett stort mörkertal, eftersom många företag och verksamheter som blivit utsatta för bedrägeribrott inte anmäler det. ”Till och med Svenskt Näringslivs egen undersökning visar att 50–60 procent av företagen inte anmäler brott man blivit utsatta för. Och det här är brott som man inte ens märker att man blivit utsatt för.”

  Om en anställning sker på falska grunder, så kan det få allvarliga konsekvenser, inte minst vad gäller yrkesgrupper som undersköterska, menar facket. Bland annat blir patientsäkerheten lidande.

   

   

  Fler notiser