El Salvadors ex-president Mauricio Funes får 14 års fängelse – förhandlade med kriminella gäng för sänkt mordfrekvens

    30 maj 2023, kl 19.29

    Under Mauricio Funes tid som president i El Salvador 2009–2014 påstås han ha haft kontakter med kriminella gäng som terroriserade den centralamerikanska nationen. Under 2012, som också var ett valår, kom salvadoranska gäng överens om en vapenvila, och mordfrekvensen i landet minskade tillfälligt.

    Enligt salvadoranska åklagare hade Funes och hans dåvarande försvarsminister ”låtit gäng stärkas ekonomiskt och territoriellt i utbyte mot att sänka mordfrekvensen … för att gynna regeringen i valet”, meddelar AFP. I måndags dömdes Funes i sin frånvaro till 14 års fängelse för påstådda hemliga förhandlingar med kriminella gäng.

    Funes reste till Nicaragua 2016, hävdade att han var offer för politisk förföljelse och fick därför asyl. Han fick senare även nicaraguanskt medborgarskap. El Salvador har utan framgång begärt att han ska utlämnas från Nicaragua.

    Fram till 2019 ansågs El Salvador vara ett av de mest våldsamma länderna i världen som inte var aktivt i krigföring. Den sittande presidenten Nayib Bukele har förklarat krig mot narkotikagäng; nästan 69 000 förmodade gangsters fängslades på drygt ett år. Nio av tio salvadoraner stöder insatsen, rättighetsgrupper kallar tillslagen hårdhänta.

     

     

    Fler notiser