Argentinas finansminister Sergio Massa åker till Kina för att desperat be om pengar

  30 maj 2023, kl 09.36

  Argentinas ekonomiminister Sergio Massa väntas till Kina på tisdag, i ett desperat försök att säkra välbehövliga dollar för regeringens överlevnad och stärka dess chanser i det kommande presidentvalet.

  Massa reser med det nya presidentplanet ARG-01 tillsammans med vicepresident Máximo Kirchner och en delegation av framstående affärsmän. Bland annat ska man delta i ett möte i Shanghai med New Development Bank, en finansiell institution som leds av Brasiliens tidigare president Dilma Rousseff.

  Den argentinska regeringen har som mål att förhandla fram en utvidgning av det valutaswapavtal som tidigare ingåtts med Peking. En sådan åtgärd skulle stärka centralbankens reserver, som nyligen sjönk under det kritiska tröskelvärdet på 32 miljarder USD på grund av återbetalningar till Internationella valutafonden (IMF).

  Massas besök i Kina utgör en avgörande livlina för Argentinas kämpande ekonomi. Genom att försöka utvidga avtalet med Kina hoppas den argentinska regeringen kunna säkra ytterligare medel som kommer att stärka dess reserver och lindra det ökande trycket som orsakas av hotande skuldåterbetalningar.

   

   

  Fler notiser