Över 1 500 klimataktivister gripna i nederländska Haag efter deras protest mot subventioner av fossila bränslen

  29 maj 2023, kl 16.43

  Mer än 1 500 klimataktivister från Extinction Rebellion greps i Haag på lördagen, enligt nyhetsbyrån AFP. Holländsk polis använde vattenkanoner för att skingra aktivisterna, som blockerade en av stadens huvudgator. 40 av de gripna kommer att åtalas för vandalism. Aktivisterna protesterade mot statligt subventionerade fossila bränslen.

  Polisen började evakuera Extinction Rebellions demonstranter omkring kl. 13.50. Hundratals demonstranter som hade blockerat motorvägen A12 sedan lunchtid greps och fördes bort i bussar av transportföretaget HTM. Många Extinction Rebellion-aktivister var fortfarande kvar på vägen. Några gjorde motstånd och fick bäras in i bussarna, medan andra fortsatte att dansa och sjunga. Bussar fortsatte att anlända för att transportera demonstranterna till polisstationen.

  Polisen lyckades avlägsna demonstranterna från A12 sent på eftermiddagen. Videoklipp visar hur polisen använde vattenkanoner mot demonstranterna i flera timmar innan de rensade vägen med hjälp av polisbilar.

  Omkring 850 demonstranter har släppts utan åtal.

   

   

  Fler notiser