Kina går in med fartyg i Vietnams ekonomiska zon, i ett område där ryskt statligt företag utvinner gas, trots protester

  29 maj 2023, kl 12.30

  Kina ignorerar Vietnams ekonomiska zon, placerar ut ”forskningsfartyg” med fem eskortfartyg där ett ryskt statligt företag utvinner gas, rapporterar Reuters. Vietnam utfärdade på torsdagen ett sällsynt offentligt uttalande, där de krävde att de kinesiska fartygen skulle lämna området.

  Det representerar det mest betydande intrånget sedan 2019, enligt Ray Powell, analytiker på Stanford University. Han sa att Kinas beteende och Vietnams reaktion var en ”oroande upptrappning”. Kina gör anspråk på det mesta av det energirika området i Sydkinesiska havet, inklusive platser som ligger inom Vietnams ekonomiska zon.

  ”Fartyg från Kina utför normala aktiviteter under Kinas jurisdiktion. Det är legitimt och lagligt, och det är inte fråga om att komma in i andra länders exklusiva ekonomiska zoner”. Det sa Kinas talesperson för utrikesdepartementet, Mao Ning. Hon tillade att Kina ”definitivt skulle skydda [sina] lagliga rättigheter och intressen.”

  Enligt internationella regler tillåts fartyg att korsa andra länders ekonomiska zoner, men Kinas verksamhet har länge uppfattats som fientlig av Vietnam och andra länder med anspråk i Sydkinesiska havet, inklusive Filippinerna och Malaysia.

   

   

  Fler notiser