Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro döms att betala 10 000 USD i ersättning för att ha kränkt journalister

  29 maj 2023, kl 19.50

  Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro har dömts att betala motsvarande 10 000 dollar i ersättning för att ha förolämpat journalister under sin tid som president. Domstolen i São Paulo fastställde ett tidigare beslut men sänkte bötesbeloppet med hälften. Bolsonaro måste överföra pengarna till en statliga fonden som syftar till att ersätta skador som orsakats på miljön eller på konstnärliga samt kollektiva rättigheter.

  Journalistförbundet i delstaten São Paulo lämnade in en stämningsansökan mot Bolsonaro i april 2021 och anklagade honom för att kränka, delegitimera och diskvalificera journalistyrket, samt för att ha läckt personuppgifter från reportrar. Journalistförbundets advokat Raphael Maia hävdade att Bolsonaros uttalanden gjordes på ett fientligt, respektlöst och förödmjukande sätt, med användning av verbalt våld, svordomar, pejorativa, homofobiska, främlingsfientliga och misogyna uttryck.

  Bolsonaros juridiska problem har ökat, och den tidigare presidenten anklagas för att ha anstiftat ett kuppförsök, ljugit om sin vaccinationsstatus och förskingring av smyckesgåvor från utländska länder.

   

   

  Fler notiser