En förlamad man från Nederländerna går igen med hjälp av en teknisk lösning som återansluter hjärnan med musklerna

  27 maj 2023, kl 11.53

  Nederländske Gert-Jan Oskam fick veta att han aldrig skulle gå igen efter att ha brutit nacken i en trafikolycka. ”För några månader sedan kunde jag, för första gången efter tio år, stå upp och ta en öl med mina vänner”, säger Oskam till The Guardian. ”Det var ganska coolt.”

  Det som hjälpt honom till ett bättre fungerande liv är en ”digital bro”, utvecklad av ett team neuroforskare i Schweiz. De har tagit fram ett nytt gränssnitt mellan hjärna och maskin för att övervinna förlamning. Neuroforskaren Grégoire Courtine säger att systemet kan ”fånga tankarna hos Gert-Jan, och översätta dessa tankar till stimulering av ryggmärgen för att återupprätta frivilliga benrörelser.”

  Det är inte tal om någon sköngång än, men implantatet, som beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Nature, möjliggör mer naturliga rörelser än tidigare. Enheten verkar också öka rehabiliteringen. Efter mer än 40 träningspass med implantatet återfick Oskam, med några få nerver kvar i ryggraden, viss kontroll över sina ben även när enheten var avstängd.

  ”Potentialen för återhämtning är enorm”, avslutar Courtine, särskilt om den digitala bryggan appliceras några veckor efter ryggmärgsskada istället för efter tio år.

   

   

  Fler notiser