Före detta rwandisk polis gripen i Sydafrika för roll i folkmordsmassaker efter 20 år på rymmen

    26 maj 2023, kl 12.24

    Fulgence Kayishema, en före detta rwandisk polis och en av världens mest eftersökta rymlingar, greps i Paarl i Sydafrika den 24 maj. Kayishema är åtalad för sin delaktighet i ett av de värsta enskilda brotten under det 100 dagar långa folkmordet i Rwanda: slakten av mer än 2 000 tutsier i en kyrka i april 1994. Han hade levt under en rad olika alias och hade länge väntat på att bli arresterad.

    Kayishema var polischef i kommunen Kivumu och ingick i en kommitté bestående av lokala hutu-ledare, däribland den katolske församlingsprästen, som planerade och övervakade den fullständiga utplåningen av Kivumus tutsier. När dödandet började rusade några tutsier till kyrkan i hopp om att den skulle erbjuda en fristad utan att veta att prästen Athanase Seromba inte var på deras sida. Kayishemas män hjälpte till att samla ihop tusentals andra tutsier och förde dem till kyrkans område. Sedan anlände hutumilisen Interahamwe och dödandet började.

    Gripandet skedde 29 år efter folkmordet i Rwanda, då över en halv miljon människor dödades. Det är 22 år sedan Kayishema först åtalades av den internationella brottmålsdomstolen för Rwanda (ICTR) för sin roll i massakern i Nyange-kyrkan.

     

     

    Fler notiser