Drottning Elizabeth II skulle mördas av IRA-sympatisörer under sina besök i USA, avslöjar en tidigare hemlig FBI-rapport

  26 maj 2023, kl 19.12

  En tidigare hemligstämplad FBI-rapport avslöjar upprepade mordhot i USA, ofta från IRA-sympatisörer, mot drottning Elizabeth II. Drottningens resa till San Francisco 1983 tillsammans med sin make prins Philip är ett exempel. En brittisk man, som ofta besökte en pub som gästades av IRA-sympatisörer, hotade att döda monarken. Enligt uppgifter från polisen ville den misstänkte hämnas sin döda dotter, som sköts till döds i Nordirland när hon träffades av en gummikula.

  ”Den här mannen hävdade dessutom att han skulle försöka skada drottning Elizabeth. Han skulle göra det antingen genom att släppa något föremål från Golden Gate-bron på den kungliga yachten Britannia när den seglade under bron, eller försöka döda drottningen när hon besökte Yosemites nationalpark”, meddelar The U.S. Sun.

  Inför ett kungligt besök 1989 sa FBI att polisen i Kentucky fick ”flera anonyma hotfulla telefonsamtal”. Ett annat memo sa: ”Möjligheten för hot mot den brittiska monarkin är alltid närvarande från IRA.” Rapporten på 100 sidor gjordes tillgänglig efter ett beslut om hemligstämpeln omprövades.

   

   

  Fler notiser