Är du sugen på ett hjärnimplantat från Twitter-bossen? Elon Musks Neuralink är godkänt för kliniska studier på människor

  26 maj 2023, kl 16.15

  Elon Musk grundade Neuralink 2016, och i torsdags meddelade de att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, godkänt test av hjärnimplantat i människor, meddelar AFP. Den kliniska studien är ”ett viktigt första steg” för teknologin som låter hjärnor samverka direkt med datorer. Syftet är att använda implantaten för att återställa syn och rörlighet hos människor som förlorat sådana förmågor.

  ”Hur mirakulöst det än låter så är vi övertygade om att det är möjligt att återställa hela kroppens funktionalitet för någon som har en avskuren ryggmärg”, sa Musk tidigare. Utöver potentialen att behandla neurologiska sjukdomar är Musks slutmål att se till att människor inte tas över av artificiell intelligens.

  Prototyper lika stora som ett mynt har redan testats på apor, som därmed kan hantera enkla videospel med hjälp av Neuralink-implantatet. ”Vi vill vi vara extremt försiktiga, och säkra på att det kommer att fungera bra innan vi sätter en enhet i en människa”, enligt Musk.

  Du som vill vara först med det senaste får vänta ett tag, då rekrytering för en klinisk prövning ännu inte är öppen, enligt Neuralink.

   

   

  Fler notiser