En av tonåringarna som dömdes i tingsrätten för att ha placerat en bomb vid Operakällaren i Kungsträdgården frikänns

  25 maj 2023, kl 08.56

  I september kunde Morgonposten berätta om tre 15-åriga pojkar som placerade en skarp bomb vid entrén till Operakällaren i Kungsträdgården i somras. De tog pendeln från Jordbro med bomben i en väska, och greps senare på sannolika skäl misstänkta för bland annat försök till grov allmänfarlig ödeläggelse. De dömdes till ungdomsvård, och var sedan tidigare kända av närområdespolisen.

  En av tonårspojkarna frikänns nu av Svea hovrätt, som till skillnad från tingsrätten anser att det inte går att fastställa att pojken faktiskt förstod att den aktuella väskan innehöll en sprängladdning.

  Men en hovrättsassessor och en nämndeman menar att pojken borde dömas, enligt Dagens Nyheter. Det framstår som uteslutet att han inte skulle ha förstått att väskan innehöll en sprängladdning, med hänvisning till en övervakningsfilm som visar att han under några sekunder tittade ner i riktning mot den.

  Det var under Stockholms kulturfestival i augusti förra året som de tre placerade ut väskan med bomben. Tusentals människor var i rörelse, och en konsert fick avbrytas med anledning av fyndet. Polisen kunde konstatera att väskan innehöll två dynamitstavar om sammanlagt 455 gram sprängämne, samt en elsprängpatron.

   

   

  Fler notiser