Över hälften av kommunerna polisanmäler inte bidragsbrott – ”vårt huvuduppdrag är ju inte att undersöka bidragsbrott”

  23 maj 2023, kl 15.58

  Närmare 60 procent av Sveriges kommuner polisanmälde inte ett enda misstänkt bidragsbrott under 2022, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Under de senaste fem åren har 20 procent av alla kommuner inte polisanmält något misstänkt bidragsbrott alls. Kumla kommun är en av dem.

  Enligt Sveriges Radio har Kumla 200 hushåll som får ekonomiskt bistånd. Verksamhetschefen Maria Israelsson säger att socialsekreterarna gör noggranna kontroller, men inte ser något misstänkt fusk. På frågan om handläggarna missar misstänkta bidragsbrott svarar Israelsson ”Jag tänker väl att det såklart finns en risk. Men samtidigt så tänker vi på något sätt att vårt huvuduppdrag är ju inte att undersöka bidragsbrott.”

  ”Vi känner till att bidragsbrott förekommer i de allra flesta kommunerna”, säger Soma Pirot, nationell samordnare på polisens bedrägericentrum, till Sveriges Radio. Få polisanmälningar speglar en oförmåga att upptäcka brotten.

  Enligt Åklagarmyndigheten hade de nästan 17 000 beslutade brottsmisstankar om bidragsbrott 2019. Den som fejkseparerar, förfalskar betyg för att få studiemedel, jobbar trots sjukbidrag och vabbat när barnen är friska kan få bidragen indragna eller fängelse.

   

   

  Fler notiser