Kina blockerar Taiwans deltagande i WHO:s årliga församling, trots starkt stöd från USA, Storbritannien och Frankrike

  23 maj 2023, kl 12.48

  Världshälsoorganisationen, WHO, har sin årliga församling i Genève 21–30 maj, och man beslutade i måndags att åter inte bjuda in Taiwan för att delta som observatör, meddelar The Guardian. Det sker efter rutinmässiga invändningar från Kina. och trots starkt stöd från en stor koalition av länder.

  Taiwans utrikesminister sa att deras deltagande i WHO var en fråga om global folkhälsa. ”Politik ska inte tillåtas gå före professionalism. Det är inte bara orättvist och orättvist att stänga ute Taiwan på grund av kinesiska politiska påtryckningar. Oavsett hur det kinesiska kommunistpartiet förvränger Taiwans suveräna status kan de inte ändra det objektiva faktumet om vårt lands existens.”

  Representanter för Storbritannien, USA, Australien, Frankrike, Japan, Litauen, Kanada, Tjeckien och Tyskland utfärdade ett gemensamt uttalande som stöder Taiwans inkludering. ”Att bjuda in Taiwan som observatör skulle bäst exemplifiera WHO:s engagemang för en inkluderande, ’hälsa för alla’-inställning till internationellt hälsosamarbete”, heter det i deras uttalande, som noterar att Taiwan tidigare fått observatörsstatus.

   

   

  Fler notiser