I dag kom domen mot de två ordningsvakter som kvävde en man till döds i Stockholms tunnelbana, vid ett ingripande 2022

  23 maj 2023, kl 12.03

  Det var en julinatt förra sommaren som två ordningsvakter åkte ut på ett larm i Stockholms tunnelbana, om en man som misshandlat och ofredat andra passagerare på perrongen vid Rådmansgatan. Enligt vittnen var mannen väldigt aggressiv och stark.

  De båda ordningsvakterna, en 31-årig man och en 24-årig kvinna, fick till slut ner den 47-årige mannen på perrongen, meddelar SVT Nyheter. För den ena av vakterna var passet i tunnelbanan det första någonsin.

  Enligt åtalet orsakade de mannens död genom att ta strypgrepp på honom; mannen avled av kvävning i samband med ingripandet. De åtalade hävdar att det var en nödvärnssituation, men åklagaren Lucas Eriksson yrkade på ett års fängelse. Han ansåg att vakterna agerat tillsammans, och att de genom sin utbildning borde veta att de inte skulle ta ett strypgrepp och hålla kvar mannen.

  Stockholms tingsrätt meddelar nu att de döms för vållande till annans död, och straffet blir villkorlig dom och böter. De har även förpliktats att betala skadestånd till den avlidne mannens mamma. Båda ordningsvakterna har förnekat brott i samband med rättegången.

  En av nämndemännen var skiljaktig, och ville frikänna ordningsvakterna från åtalet.

   

   

  Fler notiser