Hushållens skulder ökar trots lägre elpriser och elstöd: antalet ärenden hos Kronofogden har ökat med nästan 50 procent

  23 maj 2023, kl 17.30

  Davor Vuleta, Kronofogdens analysavdelning, säger till TT att man haft förhoppningar om att få se en tillbakagång när det gäller antalet ärenden i år. Tvärtom har de tilltagit. Jämfört med januari–april 2022 har antalet ärenden med skuldsatta privatpersoner ökat med 49 procent. För företag och organisationer är siffran 65 procent.

  ”Vi hade förhoppningar om att vi skulle ha nått toppen, och se ungefär samma nivåer som föregående år. Det gör vi inte än, det är fortfarande ganska kraftiga ökningar sedan förra året”, säger Vuleta till TT. ”Det är helt enkelt ett väldigt tufft läge, och bekymmersamt.”

  Vuleta bedömer att eftersläpningar i registreringen bidrar, då Kronofogden blir den sista utposten för de som drabbas. ”Samtidigt är det inte bara elpriser utan även stigande räntor och inflation som gör att hushållen har mindre pengar att röra sig med. Då kan det ta längre tid för den här kurvan att vända.”

  De höga elpriserna har också slagit hårt mot många företag med höga elkostnader, främst i södra Sverige där priserna har varit som högst. ”Det har varit allt från bagare, frisörsalonger, byggfirmor. Det finns ingen typisk sektor som kan pekas ut”, avslutar Vuleta.

   

   

  Fler notiser