Arbeta som tysk spion? Gärna, men bara om det är okej att jobba hemifrån – unga wannabe-spioner släpper inte sin mobil

  23 maj 2023, kl 16.42

  Bundesnachrichtendienst, BND, är en av Tysklands tre underrättelse- och säkerhetstjänster, och har som så många andra problem att rekrytera människor av det rätta virket. I takt med att äldre anställda går i pension blir det allt svårare att fylla på med nya förmågor.

  Många av de som är intresserade av att träda i statens tjänst som spion ser sig inte som en ny James Bond, istället vill de jobba hemifrån. Problemet med det är att möjligheterna att bedriva spionage från sovrummet är tämligen begränsat.

  ”Vi kan inte erbjuda vissa villkor som tas för givna i dag”, säger Bruno Kahl, ansvarig för BND, till Reuters. ”Hemarbete är knappt möjligt på BND av säkerhetsskäl, och att inte kunna ta med sin mobiltelefon till jobbet kräver mycket av unga människor som söker jobb.”

  Däremot är brittiska MI6, där James Bond är anställd som problemlösare, mer flexibel. De säger till potentiella arbetssökande på sin karriärwebbplats att de erbjuder ”flexibelt arbete”. Också CIA är inne på samma spår, och säger att de har flera arbetsgrupper som arbetar för att hitta lösningar för att förbättra arbetsplatsens flexibilitet. Men det handlar nog mer om flextid, inte att jobba från soffan.

   

   

  Fler notiser