Dömd barnamördare får rättspsykiatrisk vård, socialtjänsten ger honom ensam vårdnad om sin femårige son – ”praktiskt”

  21 maj 2023, kl 08.36

  2003 hörde en man röster i huvudet, och mördade en femårig flicka. Han dömdes, och har sedan dess vårdats på rättspsyk där han gifte sig med en annan intagen. De fick två barn; det yngsta är i dag placerat i ett familjehem.

  När mamman återföll i missbruk fick mannen ensam vårdnad om den äldste sonen, meddelar SVT Nyheter. Socialtjänsten i Ljusnarsberg föreslog att hela vårdnaden fördes över till pappan, och informerade inte domaren om hans bakgrund, trots att läkarna är oeniga om risken för återfall.

  ”Vi informerar bara rätten om det de frågar om”, säger Anna-Karin Nysten, chef för socialtjänsten i Ljusnarsberg. Hon var den som skrev till domstolen att det skulle vara ”praktiskt” om pappan hade ensam vårdnad.

  Efter att han fått vårdnaden flyttade mannen till Karlstad, och vill nu bli helt utskriven också från öppen rättspsykiatrisk vård. Han uppger i rätten att han är uppvuxen i Jehovas vittnen, och inte behöver stöd eller insyn från socialtjänsten. Ändå har flera orosanmälningar kommit in om att hemmet inte är tryggt.

  ”Jag har ingen kännedom om den här personen”, säger Monica Persson, socialdirektör i Karlstad.

  ”Nu tvingas min son att be hela tiden, och är isolerad,” säger mamman.

   

   

  Fler notiser