Rättegång om mordkomplott sätter Lettlands banksystem i fokus – mördad advokat hade bevis om mördarnas penningtvätt

  22 maj 2023, kl 13.46

  Den lettiske insolvensadvokaten Martins Bunkus sköts ihjäl 2018 med ett automatgevär i rusningstrafiken. Enligt polisen gömde sig hans mördare med en Kalashnikov under en presenning på en släpvagn, som bogserades bakom en skåpbil. Minst sju skott träffade Bunkus bil.

  Nu ställs en lettisk affärsman, Mihails Ulmans, och en av hans medarbetare inför rätta för att ha betalat mördaren. Åklagaren hävdar att en miljon kronor utlovades till den person som planerade mordet på Bunkus, och två miljoner kronor till mördaren.

  Bunkus ska ha fått fram bevis på penningtvätt i den lettiska banken LPB, som delvis ägs av Ulmans. Båda åtalade förnekar all inblandning. En tredje man, en rysk medborgare, står åtalad för att ha utfört mordet.

  Lettland har sedan en tid tillbaka infört omfattande reformer i ett försök att stoppa inflödet av smutsiga pengar, främst från Ryssland. Landets tredje största bank, ABLV, gick i frivillig likvidation 2018, efter att USA:s finansminister anklagat den för ett brett spektrum av brott, inklusive sanktionsöverträdelser. Samma år fick LPB böta 22 miljoner kronor för att ha misslyckats med att lösa regulatoriska problem.

   

   

  Fler notiser