Moses köper gammal bibel på auktion för rekordhöga 38 miljoner dollar

  20 maj 2023, kl 15.26

  Codex Sassoon, en 1100 år gammal hebreisk bibel, har sålts för 38 miljoner dollar på en auktion i New York. Den läderbundna, handskrivna pergamentvolymen innehåller en nästan komplett hebreisk bibel och är en av världens äldsta bevarade bibelmanuskript. Den köptes av USA:s tidigare ambassadör i Rumänien Alfred H Moses på uppdrag av American Friends of ANU och kommer att doneras till ANU Museum of the Jewish People i Tel Aviv. Manuskriptet tros ha skapats mellan 880 och 960 och har fått sitt namn efter David Solomon Sassoon, som köpte det 1929.

  Codex Sassoon är det tidigaste bevarade manuskriptet av den hebreiska bibeln som innehåller alla 24 böcker med interpunktion, vokaler och accenter. Det saknas endast 12 sidor. Före auktionen så ställdes Codex Sassoon ut på ANU-museet som en del av en världsomspännande turné. Codex Sassoon har blivit det mest värdefulla manuskript som någonsin sålts på en auktion och överträffar de 31 miljoner dollar som betalades för Leonardo da Vincis Codex Leicester 1994.

   

   

  Fler notiser