Tidigare chef för Googles hemliga forskning varnar för att AI kommer att se människor som avskum; bygger mördarmaskiner

  20 maj 2023, kl 10.06

  Mo Gawdat, tidigare affärschef för Googles hemliga forsknings- och utvecklingsgrupp Google X, sa att han är rädd för ett framtidsscenario där AI beslutar att det måste förstöra mänskligheten, meddelar New York Post. Maskiner som drivs med AI kommer en dag att se människor som ”avskum” och kan skapa egna ”mördarmaskiner”.

  Gawdat sa att framtiden kan se ut som något från ”I, Robot”, filmen från 2004 där Will Smith slåss mot en maskinarmé som konspirerar för att förslava mänskligheten. AI skulle kunna skapa dessa mördarrobotar eftersom den kommer att kunna ”generera sin egen datorkraft, och skapa en egen massproduktion.” Det säger Gawdat i podcasten Secret Leaders (16 maj).

  Anledningen till att AI skulle se ner på människor är att tekniken i stort bygger på sociala medier. ”Vi är falska på sociala medier, vi är oförskämda, vi är arga eller så ljuger vi”, menar Gawdat. Han säger vidare att det är för sent för människor att ångra framstegen inom AI, eftersom teknikföretag investerat för mycket pengar i den nya tekniken.

  Också Elon Musk har varnat för att AI har en ”farlig” potential som kan hota civilisationen om den inte kontrolleras, i ett samtal med Fox News förra månaden.

   

   

  Fler notiser