Har Vattenfall manipulerat marknadspriset på el? Energimyndigheten i Finland utreder om energibolaget drivit upp priset

    19 maj 2023, kl 15.47

    Energimyndigheten i Finland utreder nu om Vattenfall försökte höja marknadspriset på el på ett konstgjort sätt under 2022, meddelar Svenska Yle. I praktiken ska energibolaget ha erbjudit marknaden mindre mängder el än vad de haft möjlighet till, alternativt ha köpt upp för små mängder för att driva upp priset.

    Om Energimyndigheten kan påvisa att Vattenfall manipulerat elpriset uppåt, så kan marknadsdomstolen utfärda en miljardstor påföljdsavgift. Det strängaste straffet för prismanipulation är tio procent av bolagets omsättning under det år som brottet begåtts – för Vattenfall skulle det kunna handla om 22 miljarder kronor.

    Det var energijätten själv som informerade Energimyndigheten om saken. Enligt bolaget handlade det om ett misstag. ”Vi samarbetar med myndigheterna, och väntar på deras besked”, säger Markus Fisher vid Vattenfalls medieavdelning.

    På Energimyndigheten säger chefen för marknadsövervakningen, Antti Paananen, att det fortfarande är straffbart att manipulera priset ”av misstag”. ”Det att Vattenfall i det här fallet själv informerat om saken kan ändå påverka straffskalan.”

    Vattenfall är helägt av svenska staten.

     

     

    Fler notiser