En ung mexikansk mamma som stryper sin våldtäktsman till döds döms till sex års fängelse – aktivister fördömer beslutet

    19 maj 2023, kl 11.15

    2021 tog den 23-åriga mamman Roxana Ruiz en öl efter jobbet. En man hon sett tidigare i grannskapet sa att han hade långt hem till sitt hus, följde med henne hem och fick sova på en madrass på golvet. När hon sov klättrade mannen upp i hennes säng, och enligt Ruizs advokater slog han henne, slet av henne kläderna och våldtog henne.

    Enligt New York Post slog Ruiz honom i ansiktet med näsblod som resultat; han ska sedan ha hotat att döda henne. I kampen som följde fick hon fatt på en t-shirt, och använde den för att strypa sin angripare.

    När polisen anlände sa Ruiz att hon blivit våldtagen och agerat i självförsvar, enligt försvarsadvokaten. Men någon rättsmedicinsk undersökning gjordes aldrig. Istället ska en polis ha sagt till Ruiz att hon förmodligen ville ha sex med mannen, men ändrade sig.

    Nu har småbarnsmamman dömts till sex års fängelse. Hon ska också betala 160 000 kronor i skadestånd till mannens familj. Utanför rättssalen skanderade aktivister ”Rättvisa!”

    ”Jag ångrar vad jag gjorde. Men om jag inte gjort det, så skulle jag vara död i dag” sa hon i en tidigare intervju. Enligt statliga uppgifter har nästan hälften av mexikanska kvinnor upplevt sexuellt våld under sin livstid.

     

     

    Fler notiser