Dansare på strippklubb i Los Angeles bildar fackförening, den första i branschen: bättre skydd mot sexuella trakasserier

    19 maj 2023, kl 12.50

    De som uppträder på Star Garden Topless Dive Bar, Los Angeles, röstade under torsdagen enhälligt för att ansluta sig till fackföreningen Actors’ Equity Association, meddelar BBC News. Efter 15 månaders kamp har ägarna till strippklubben till slut gått med på de anställdas krav.

    ”Strippor är liveunderhållare. Även om vissa delar av deras jobb är unika, så är de i grunden performanceartister, och har mycket gemensamt med andra Equity-medlemmar som dansar för sitt uppehälle”, sa Kate Shindle, fackförbundets ordförande, i ett uttalande. Actors’ Equity har 51 000 medlemmar, bland annat på Broadway och Walt Disney World.

    Den advokat som representerar ledningen på Star Garden sa, enligt The Washington Post, att klubben ”är fast besluten att förhandla med Actors’ Equity om ett första kollektivavtal i sitt slag, som är rättvist för alla parter.”

    De anställda organiserade sig när de anklagade klubbens ledning för att inte skydda dem från kunders kränkande beteenden. Star Garden påstods ha sparkat dansare, och hindrat andra från att komma in i klubben efter att ha uttryckt oro för säkerheten.

     

     

    Fler notiser