88-årig australisk läkare tas som gisslan 2016 – friges till slut av al-Qaida-militanter efter sju år i fångenskap

  19 maj 2023, kl 18.06

  Läkaren Kenneth Elliott och hans fru greps av al-Qaida 2016, nära gränsen mellan Mali och Burkina Faso, där de drev en klinik i över 40 år. Efter tre veckor släppte terrororganisationen hans fru Jocelyn, efter offentliga påtryckningar och vad som beskrevs som ”vägledning” från al-Qaidas ledare om att inte involvera kvinnor i krig.

  ”Vid 88 års ålder, och efter många år borta från hemmet, behöver Elliott nu tid och avskildhet för att vila och åter bygga upp sin styrka. Vi tackar er för er förståelse och sympati”, säger hans familj i ett uttalande som BBC News uppmärksammat.

  ”Vi tackar de som har arbetat under många år för att säkra Elliotts frigivning, och för att ge stöd till hans familj”, sa Australiens utrikesminister Penny Wong i ett uttalande.

  Elliott och hans fru drev en klinik med 120 bäddar i staden Dijbo i Burkina Faso, där han var den ende kirurgen. Efter tillfångatagandet startade lokalbefolkningen en Facebook-sida för att kampanja för deras frigivning. ”Han representerar det bästa av mänskligheten”, löd ett inlägg.

  al-Qaida och andra extremistgrupper i norra och västra Afrika har länge använt kidnappning mot lösen som ett sätt att samla in pengar.

   

   

  Fler notiser