San Francisco når förlikning på 230 miljoner dollar med apotekjätten Walgreens efter företagets roll i opioidepidemin

  18 maj 2023, kl 17.05

  San Francisco har nått en uppgörelse på 230 miljoner dollar med Walgreens Boots Alliance Inc. om dess roll i stadens opioidepidemi. Förlikningen kommer efter att den amerikanska distriktsdomaren Charles Breyer förklarat att apotekskedjan kan hållas ansvarig för att ha”väsentligt bidragit till opioidepidemin som orsakat utbredd skada i staden. Breyer beskyllde Walgreens för dess 15-åriga misslyckande”med att korrekt granska opioidrecept och flagga för eventuell missbruk av de ibland starkt beroendeframkallande läkemedlen.

  San Franciscos stadsåklagare David Chiu kallade Walgreens förlikning för den största som tilldelats en lokal myndighet under åratal av opioidtvister i hela landet. Walgreens sade i ett uttalande att företaget bestrider ansvaret och inte erkänner sig skyldigt, men att förlikningen gör det möjligt för företaget att fokusera på patienter, kunder och samhällen. Genom förlikningen undviks en rättegång för att fastställa skadestånd för att lindra opiodkrisen, vilket San Francisco hade beräknat skulle kunna kosta 8,1 miljarder dollar.

  Över 107 000 personer har dött av överdoser i USA under 2021, enligt US Centers for Disease Control and Prevention.

   

   

  Fler notiser