Nu är det fotboja och husarrest som gäller för Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy – döms för korruption

    18 maj 2023, kl 12.20

    Sarkozy dömdes 2021 för att ha försökt muta en domare i utbyte mot information om ett rättsfall där han var inblandad, men han överklagade domen. Det var första gången i modern fransk historia som en tidigare president (2007–2012) dömts till fängelse för korruption och insiderbrott. Nu har en appellationsdomstol fastställt straffet, och utdömer tre års fängelse, varav två år är villkorligt och ett år i husarrest med fotboja.

    Samtidigt fortsätter Sarkozy, 68 år, som fortfarande är en inflytelserik person, att förneka brott och tänker ta fallet till Högsta domstolen. ”Nicolas Sarkozy är oskyldig”, sa hans advokat Jacqueline Laffont till reportrar. ”Vi kommer att ta det här hela vägen. Vi är bara i början av processen”, rapporterar The Guardian.

    Det aktuella fallet är bara en av flera utredningar som förföljt den tidigare presidenten. Tidigare dömdes han till ett års fängelse, efter att ha spenderat dubbelt så mycket pengar på sin påkostade omvalskampanj 2012 än vad som är tillåtet. Även den domen överklagades, och tas upp av rätten i vinter.

    I förra veckan krävde franska åklagare att Sarkozy skulle ställas inför rätta för påstådd libysk finansiering av hans presidentvalskampanj 2007.

     

     

    Fler notiser