Italien drabbas av de värsta översvämningarna på 100 år, med nio döda och 20 000 hemlösa som följd

  18 maj 2023, kl 16.17

  Italien drabbas av de värsta översvämningarna på 100 år. Minst nio personer har dött och 20 000 är hemlösa i norra Emilia-Romagna. Äldre och handikappade personer har fastnat i sina hem medan räddningsteam arbetar outtröttligt för att rädda dem. Översvämningarna har fått 23 floder att gå över sina bräddar, vilket har lett till 280 jordskred och påverkat 41 städer och orter.

  Brandmännen har genomfört 2 000 räddningsinsatser i hela regionen och i delar av centrala Marche, som också drabbats av översvämningarna. Helikoptrar har använts för att rädda äldre människor och hela familjer som sökt skydd på hustak. Frivilliga har beskrivit hur de har burit ut människor ur sina hem i ösregn.

  Stefano Bonaccini, president i Emilia-Romagna, jämförde förödelsen med den jordbävning som drabbade regionen 2012 och som dödade 28 personer. Han uppgav till Rai 3 att skadorna kommer att uppgå till miljarder euro. Pierluigi Randi, ordförande för Ampro, sammanslutningen av väderexperter, sade till La Repubblica att detta är den värsta översvämning som drabbat Italien på hundra år.

   

   

  Fler notiser