Konvertera från islam till kristendomen och du kan avrättas – sex libyer riskerar dödsstraff efter brott mot lagen

    17 maj 2023, kl 09.05

    Sex libyer riskerar dödsstraff för att de konverterat till kristendomen och försökt intressera andra att byta trosuppfattning, enligt lagar som allt oftare används för att tysta civilsamhället och människorättsorganisationer, meddelar The Guardian.

    Det handlar om artikel 207 i Libyens strafflag, som bestraffar alla försök att sprida åsikter som syftar till att ”förändra grundläggande konstitutionella principer eller den sociala ordningens grundläggande strukturer.” Libyens inre säkerhetsbyrå, ISA, sa i ett uttalande att arresteringarna skedde för att ”stoppa en organiserad gängaktion som syftar till att få människor att lämna islam.”

    Enligt människorättsorganisationen Humanists International är Libyens lagstiftning till stor del baserad på religion. Det finns sedan tidigare en interimistisk konstitution som garanterar icke-muslimer friheten att utöva sin tro. Den har upphört att fungera efter politiska strider mellan den internationellt stödda islamistiska regeringen i Tripoli och den sekulära regeringen i Tobruk.

    2022 greps sju aktivister av ISA för påstådd ateism. Två av dem släpptes, men resten av gruppen är fortfarande fängslade.

     

     

    Fler notiser