Hyreshöjningarna de högsta på 30 år – förhandlingarna klara för 1,1 miljoner lägenheter i 239 av Sveriges 290 kommuner

    17 maj 2023, kl 10.06

    Enligt Hyresgästföreningen har årets förhandlingar präglats av högt tonläge, och parter som stått långt ifrån varandra. Nu är 1 075 000 hyror, nästan 82 procent, färdigförhandlade, och snitthöjningen ligger på 4,2 procent.

    ”Det har varit en otroligt tuff och lång förhandlingsomgång”, säger förbundschefen Erik Elmgren till SVT Nyheter. Han summerar hyreshöjningarna som rimliga, även om många medlemmar redan har det tufft. ”Det är ju inte bara hyrorna som går upp. Det är hög inflation. Det är höga matpriser. Det är en levnadskostnadskris.”

    Fastighetsägarna ville täcka åtminstone delar av räntelyftet och andra kostnadsökningar för hyresvärdarna. ”Men vi har ett system för att sätta hyror där parterna inte är jämbördiga”, konstaterar Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.

    Han jämför årets hyreshöjningar för en normaltrea, som han säger blir 300–350 kronor per månad, med kostnadslyftet på kanske 12 000–14 000 kronor per månad som drabbar hushåll med ett normalstort lån för tre rum och kök i bostadsrätt. ”De kostnadsökningarna finns ju även när det gäller hyresrätter. Men det slipper hyresgästerna ta. Det får hyresvärden ta i stället”, avslutar Ernhagen.

     

     

    Fler notiser