Snart får feta personer i New York inte diskrimineras för sin vikt – ”Det är en fråga om medborgerliga rättigheter”

    16 maj 2023, kl 09.45

    New York väntas anta en lag som förbjuder diskriminering på grund av övervikt, enligt BBC News. Ledamoten i kommunfullmäktige Shaun Abreu sa under ett möte att viktdiskriminering är ”en tyst börda som människor får bära”. Han blev medveten om problemet när han gick upp mer än 18 kilo under pandemin, och såg en förändring i hur han behandlades.

    National Association for the Advancement of Fat Acceptance likställer övervikt med ras och kön, och de hjälpte Abreu med lagförslaget. Organisationens talesperson Tegan Lecheler säger ”Det är inte en hälsofråga. Det är en fråga om medborgerliga rättigheter.”

    De som stöder lagförslaget säger bland annat att det är svårt att klämma ner sig på restaurangernas och teatrarnas sittplatser, och att stadens hyrcyklar har viktgränser.

    Minoritetsledaren Joseph Borelli är orolig för att lagen skulle ge New York-bor rätt att stämma allt och alla. ”Jag är överviktig, men jag är inte ett offer. Ingen ska må dåligt för min skull, förutom mina kämpande skjortknappar.”

    De senaste 20 åren har en dramatisk ökning av fetma skett i USA, och mer än 40 procent av amerikanska vuxna anses vara överviktiga. Studier visar att viktstigmatisering är vanligt.

     

     

    Fler notiser