QR-kod på franska prästers ID-kort ska ge troende vägledning om lämplighet – ge skydd mot sexuella övergrepp

    16 maj 2023, kl 08.34

    Den franska katolska kyrkan kommer snart att tillhandahålla digitala ID-kort med skanningsbara QR-koder för biskopar, präster och diakoner, meddelar France 24. Efter århundraden av hemlighetsmakeri har den franska biskopskonferensen beslutat att kyrkan ska bli mer transparent. Det nya ID-kortet intygar om innehavaren är lämplig att hålla en predikan, eller har rätt att höra bekännelse.

    Genom att helt enkelt skanna en QR-kod på ID-kortet kan vem som helst se färgkodad information om personen i fråga – grönt, gult eller rött. Rött är reserverat för någon som inte längre får predika eller praktisera, eller att de har fråntagits sin prästerliga status. Den exakta anledningen specificeras inte.

    Systemet är utformat för att komplettera befintliga pappersdokument som används av den katolska kyrkan i Frankrike, när den försöker slå ner på sexuella övergrepp i sina led. En oberoende rapport från 2021 tog upp en omfattande historia av övergrepp inom kyrkan, där uppskattningsvis 330 000 personer blivit offer för övergrepp under en period av 70 år. Efter rapporten antog biskoparna programmet med QR-koder.

     

     

    Fler notiser