Över 11 000 sjuksköterskor som utbildats de senaste 15 åren väljer att arbeta i ett annat land när de är färdigutbildade

    16 maj 2023, kl 10.30

    Det tar tre år att utbilda sig till sjuksköterska, men många väljer sedan att inte arbeta i Sverige, visar en statlig utredning. ”Det handlar om lön, det handlar om arbetsmiljö, folk blir slutkörda, de slutar och det blir ännu tyngre för de som är kvar. Det blir en ond cirkel”, säger Ingela Karlsson, programledare för Sjuksköterskeprogrammet på Karlstads universitet, till SVT Nyheter.

    Över 11 000 sjuksköterskor som utbildats i Sverige sedan 2008 har sökt sig utomlands för att jobba. Baserat på avgiften som Lunds universitet tar ut för studenter som inte kommer från samarbetsländer har Sverige de senaste 15 åren betalat över fem miljarder kronor för att utbilda sjuksköterskor, som sedan valt att arbeta i ett annat land.

    En av dem är sjuksköterskestudenten Anna Mesropyan som planerar att arbeta i Norge när hon är färdigutbildad. ”Jag har fått höra att de har en väldigt bra start för sjuksköterskor som är nyutexaminerade. Man får bättre stöd där, man hoppar inte in i stressen från dag ett.”

    ”Vården [i Sverige] består till stor del av nyutexaminerade. Man tappar erfarna kollegor på vägen som ska finnas där och lära upp de nya”, säger Johanna Gullbro, som också studerar till sjuksköterska.

     

     

    Fler notiser