Lynchgäng i Pakistan misshandlar man till döds efter att han anklagats för hädelse – polisen kunde inte stoppa mobben

    16 maj 2023, kl 11.05

    I samband med ett möte med Pakistans tidigare premiärminister Imran Khans parti under lördagen höll predikanten Nigar Alam en avslutande bön. En video av hans tal visar mannen klädd i vit traditionell klädsel när en annan man, som står bredvid honom, försöker hindra honom från att uttala sig.

    ”Vissa ord i hans bön ansågs vara hädiska av ett antal demonstranter, vilket ledde till tortyr och död i händerna på den arga mobben”, sade polisen Iqbal Khan, enligt The Independent. Alam lyckades fly från platsen, uppger polisen, men en folkhop spårade honom till en släktings hus.

    ”En grupp individer klättrade över muren, stormade in och misshandlade honom till döds med käppar och batonger”, säger distriktets polischef Najeeb-ur-Rehman till AFP. ”Mobben var så upprörd att det blev extremt svårt för polisen att ens ta tillbaka kroppen.”

    Hädelse är en oerhört känslig fråga i Pakistan, som har en muslimsk majoritet. Den minsta antydan om en förolämpning mot islam kan skapa omfattande protester, och uppvigla folkmassor till lynchningar. Rättighetsgrupper säger att anklagelser om hädelse ofta utövas i landet för att hämnas oförrätter, där minoriteter till stor del är måltavlan.

     

     

    Fler notiser