Dödszoner skapade av undersökningsarbete för havsbaserade vindkraftverk? Fyra valar dör på fyra dagar på USA:s stränder

    16 maj 2023, kl 10.05

    Att borra fundament för havsbaserade vindkraftverk, och ljudpulser som används för att förbereda för de nästan 300 meter höga tornen på USA:s östkust, kan skapa en ”dödszon” för valar. Det hävdar Patrick Moore, en av grundarna av Greenpeace, som New York Post uppmärksammat.

    Enligt Moore skadar de akustiska systemen som används av fartyg för att undersöka havsbotten marina däggdjurs hörsel. Deras förmåga att navigera sätts ur spel, och det är därför så många valar spolas upp på stränderna. Under fyra dagar i förra veckan strandade fyra valar på östkusten.

    Minst 36 ”stora” valar har spolats upp längs östkusten sedan december, enligt data från National Oceanic and Atmospheric Administration, ett amerikanskt vetenskapligt organ som bland annat ger råd och anvisningar i miljöfrågor.

    Bygget av massiva havsbaserade vindkraftverk utanför både New York och New Jersey har fått klartecken. Republikanska lagstiftare i New Jersey sa förra veckan att de vill ha ett 60-dagars moratorium för utveckling av vindkraftsparker ute till havs, för att kunna undersöka varje möjlig koppling till den stora mängden strandade valar. Greenpeace-grundaren Patrick Moore uttryckte sitt stöd för republikanernas oro.

     

     

    Fler notiser