Svensk polisstudent tvingas lämna utbildningen efter rysskoppling – har släkt som arbetar inom polisen i Ryssland

    15 maj 2023, kl 18.50

    En polisstudent tvingas avbryta sina studier, efter att han i en intervju med Säpo uppgett sig ha släkt som arbetar inom polisen i Ryssland, enligt nyhetsbyrån Siren. Uppgifterna kommer i dagen efter ett beslut från Polismyndighetens personalansvarsnämnd, PAN. Nämnden fattar beslut om avsked och uppsägningar för poliser, samt om en polisstudent ska få fortsätta sin utbildning.

    PAN har beslutat att studenten inte längre får vara placerad i säkerhetsklass. Denne har tagit tillbaka uppgiften om sin släkt, och istället sagt att det gäller släktingar som arbetade som väktare, inte poliser.

    Sedan 2015 har 40 polisstudenter blivit påkomna med att fuska, enligt en tidigare artikel i Aftonbladet. I stället för att göra jobbet själva har polisstudenterna lämnat in uppgifter som andra tidigare skrivit, eller så har de klippt och klistrat ihop andras svar. Insmugglade mobiler under provtillfällen har också förekommit. De har blivit varnade, men sedan fått fortsätta sin utbildning och bli poliser.

    Kraven för att komma in på polisutbildningen har sänkts steg för steg, men under vårterminen förra året var ändå 45 procent av platserna på grundutbildningen tomma, enligt uppgifter från Aftonbladet.

     

     

    Fler notiser